FORUM - SRPSKO UDRUŽENJE ZAVISNIKA: SUZA || NARKOMANIJA, ALKOHOLIZAM, TABLETOMANIJA, METADON...
Dobrodošli!

Ovo je forum Udruženja Građana "SRPSKO UDRUŽENJE ZAVISNIKA". Pre svega, aktivizam se svodi na: pomoć pri bolesti zavisnosti od opijata tj. narkotika. Takođe, SUZA (akronim) se bavi pomoći najzastupljenijih bolesti zavisnosti kao što su: alkoholizam, tabletomanija, politoksikomanija...

SVI KOJI ŽELE DA SE ISPOVEDE, UČESTVUJU U DISKUSIJAMA, KAO I DA PITAJU ŠTA GOD ŽELE, KLIKNITE NA "CLOSE" I ZAPOČNITE !!!


S poštovanjem,

SUZA : SRPSKO UDRUŽENJE ZAVISNIKA

MARIHUANA...

Ići dole

MARIHUANA... Empty MARIHUANA...

Počalji  SOZO99 taj Čet Maj 02, 2013 3:42 pm

Marihuana ( THC-tetrahidrokanabinol ;psihoaktivna supstanca)
*kakav je vaš stav po pitanju legalizacije?
*šta se zna, a šta ne o marihuani (indijska konoplja) ?
*da li je epitet ''laka droga'' ispravan stav ili...?
*kakve pozitivne, a kakve negativne posledice bi izazvala eventualna legalizacija ove supstance ?!
*naša iskustva vezana za marihuanu( prvi joint,džokavac,džidžu,grass,gandžu,vutru..itd..) ...?!
SOZO99
SOZO99
Moderatori

Broj poruka : 207
Reputacija: : 23
Datum upisa : 04.12.2011
Godina : 44
Lokacija : Novi Sad-Beograd

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

MARIHUANA... Empty Re: MARIHUANA...

Počalji  INSPIREMAN taj Čet Maj 02, 2013 11:23 pm

Gandža je zakon. Tačnije pivce za živce i jedan džokić ne može nikome da škodi. Sigurno ne podržavam davanje ili pružanje uživanja marihuane maloletnicima, i to bih strogo kaznio zatvorom ili ako je prvi prestup kaznom od 20.000 RSD ,ali ne bi trebalo niko da uništava ono što je Bog podario na zemlji u vidu biljke (po zakoniku RS svaki građanin je dužan da uništi biljku konoplje ukoliko je nađe... Ko tu izigrava Boga?) ali podržavam legalizaciju - jer ono što smo u prilici da vidimo na vestima (ubio kćer, poubijao komšije, i sl...) samo su posledice neadekvatnog tretmana psihičko-obolelih osoba.

Moje mišljenje, kroz iskustvo je da takve osobe, pod uticajem THC-a ne bi radile takve stvari već bi bile kući, gledale TV i smejale se sa svojim porodicama.


PETICIJA ZA MARIHUANU UMESTO BENSEDINA!!! flower


afro
INSPIREMAN
INSPIREMAN
PRESEDAVAJUĆI IZVRŠNOG VEĆA
PRESEDAVAJUĆI IZVRŠNOG VEĆA

Broj poruka : 321
Reputacija: : 23
Datum upisa : 22.10.2011
Godina : 29
Lokacija : Republika Srbija/Vojvodina

Pogledaj profil korisnika http://narko-manija.blogspot.com

Nazad na vrh Ići dole

MARIHUANA... Empty PRESS 18.01.2013.

Počalji  SOZO99 taj Čet Maj 02, 2013 11:50 pm


LAKA DROGA NA RECEPT - KAD MOŽE U ENGLESKOJ I HRVATSKOJ, ŠTO NE BI I KOD NAS
18. 01. 2012. - Izvor: PRESS Autor: Slađana Vukašinović
I Srbija će legalizovati marihuanu u medicinske svrhe
Slažu se: Sud u Zagrebu odobrio je nedavno korišćenje marihuane za lečenje obolelih od multiple skleroze. Srpski stručnjaci takođe smatraju da postoji opravdanje za njenu medicinsku upotrebu.

Vrhovni sud Hrvatske nedavno je odobrio korišćenje marihuane u medicinske svrhe, jer je optuženi ovu biljku koristio da ublaži bol zbog multiple skleroze, pa je tako u stvari legalizovao „travu". Iako se tako nešto u srpskom sudstvu nikada nije dogodilo, pojedini lekari tvrde da se i kod nas razmatra upotreba marihuane u lečenju.
I pored protivljenja medicinskog veštaka, Zagrepčanin Domagoj Janković (39) oslobođen je zatvora zbog krivičnog dela uzgajanja i posedovanja marihuane, jer je njenim korišćenjem suzbijao simptome teške i neizlečive bolesti. Hrvatska medicinska javnost, komentarišući odluku, zaključila je da je sud u stvari legalizovao marihuanu kao lek.

U Engleskoj je lek

Iako je i u srpskim sudovima bilo okrivljenih koji su se branili navodeći da marihuanu koriste da bi ublažili bol, nije bilo oslobađajućih presuda, istakli su u apelacionim sudovima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.
- Prema Krivičnom zakoniku, korišćenje i posedovanje marihuane je krivično delo. Zato u srpskom pravosuđu nema oslobađajućih presuda, čak i kada okrivljeni tvrdi da je marihuanu koristio za zdravstvene potrebe - navodi PR Apelacionog suda u Beogradu Mirjana Piljić.

Ali, to da marihuana može imati određena lekovita dejstva potvrdila je za Press stručnjak za lečenje multiple skleroze dr Jelena Drulović. Ona kaže da ovaj opijat nije verifikovan kao lek za tu bolest, ali da su urađene mnoge naučne studije koje su pokušale da dokažu njegovo lekovito dejstvo.
165 miliona registrovanih zavisnika od marihuane
15.000 osoba u Srbiji zavisno je od marihuane
140 milijardi evra je globalna vrednost ilegalne trgovine „travom"
500 miliona evra se u Srbiji obrne na trgovini marihuanom
20.680 tona marihuane proizvedeno je 2006. godine u SAD
- Još ne postoje relevantne činjenice da marihuana može da leči multiplu sklerozu. Međutim, u svetskim neurološkim krugovima ozbiljno se razmatra mogućnost njenog korišćenja za takozvanu simptomatsku terapiju, odnosno ublažavanje bolova i ukočenosti donjih ekstremiteta koji se javljaju kod ove bolesti. U Engleskoj se najviše odmaklo sa tim istraživanjima i oni već koriste marihuanu za ublažavanje bola - ističe dr Drulović.

Fobija od opijata

Vođena primerom iz Engleske, Tijana T. (46) iz Beograda, koja već 15 godina boluje od multiple skleroze, tvrdi za Press da joj marihuana mnogo pomaže.
- Moj lekar je bio protiv toga da koristim marihuanu, ali ja sam kontaktirala sa nekim bolesnicima iz Engleske koji su rekli da im je to pomoglo. Tako sam pod stare dane počela da se „drogiram" - priča Tijana T.
Ne treba se s tim stvarima igrati

Direktorka Bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj Jasna Daragan Saveljić kaže da marihuana ne može da se tretira kao lek, jer je registrovana kao droga.
- U našoj ustanovi imamo zavisnike od marihuane, a ukoliko bi doktori preporučili njeno korišćenje za lečenje, napravili bi prekršaj. Marihuana je droga koja izaziva zavisnost i nanosi štetu i zdravom čoveku. Ja sam apsolutno protiv toga da se ona koristi kao lek. Njena lekovita svojstva nisu dokazana i sa tim se ne treba igrati.
Predsednica Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance i profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu Milica Prostran ističe da je prema zakonu u Srbiji ova supstanca zabranjena u lečenju.
- Britanci su legalizovali marihuanu kao terapiju za lečenje bola. Oni nisu neozbiljni u svetu medicine i zato smatram da postoji opravdanje za njeno korišćenje, naravno isključivo u te svrhe. Ipak, kod nas je raširena fobija od opijata, pa se zbog toga ne razmatra mogućnost eventualne upotrebe marihuane u lečenju, ne samo multiple skleroze već i drugih bolesti - objašnjava profesorka Prostran.

[You must be registered and logged in to see this link.]
SOZO99
SOZO99
Moderatori

Broj poruka : 207
Reputacija: : 23
Datum upisa : 04.12.2011
Godina : 44
Lokacija : Novi Sad-Beograd

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

MARIHUANA... Empty Re: MARIHUANA...

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu