FORUM - SRPSKO UDRUŽENJE ZAVISNIKA: SUZA || NARKOMANIJA, ALKOHOLIZAM, TABLETOMANIJA, METADON...
Dobrodošli!

Ovo je forum Udruženja Građana "SRPSKO UDRUŽENJE ZAVISNIKA". Pre svega, aktivizam se svodi na: pomoć pri bolesti zavisnosti od opijata tj. narkotika. Takođe, SUZA (akronim) se bavi pomoći najzastupljenijih bolesti zavisnosti kao što su: alkoholizam, tabletomanija, politoksikomanija...

SVI KOJI ŽELE DA SE ISPOVEDE, UČESTVUJU U DISKUSIJAMA, KAO I DA PITAJU ŠTA GOD ŽELE, KLIKNITE NA "CLOSE" I ZAPOČNITE !!!


S poštovanjem,

SUZA : SRPSKO UDRUŽENJE ZAVISNIKA

Započinjanje studije izvodljivosti

Ići dole

05042013

Počalji 

Započinjanje studije izvodljivosti Empty Započinjanje studije izvodljivosti
Pa, dobar dan svima!

Pre svega želeo bih da vam se svima zahvalim na neizmernoj podršci koju pružate forumu, kao i tome što vam polako poseta SUZA foruma prelazi u naviku. Zaista nisam mislio da će ovaj forum ikada zaživeti, ali izgleda da se trud ipak UVEK isplati. TRUD SE UVEK ISPLATI.

Kako sam se i svojim očima uverio da se određeni doktrori zaista (žargonski rečeno): "cimaju", da neki od modela primenjenih u zemljama članica EU budu primenjeni i u Srbiji - i kako je SUZA ove godine izabrana da prestavlja EHRN članicu koja će predstavljati (OD SVIH MOGUĆIH) Srbiju u izboru za Izvršni Komitet EHRN-a , gde će od šest izabranih zemalja sledeće organizacije prestavljati svoje države:

1.Boris Milanovic, NGO SUZA, (Serbia)
2.Eroll Shporta, ABC-123, (Kosovo)
3.Samir Ibisevic, Association PROI, (Bosnia and Herzegovina)
4.Tijana Zegura, NGO Juventas, (Montenegro)
5.Valentin Simionov, Romanian Harm Reduction Network, (Romania)
6.Vlatko Dekov, HOPS, (Macedonia)

STUDIJA IZVODLJIVOSTI
1.0 CILJ
1.1 KAKO DO CILJA
1.2 BENEFIT OD OSTVARENJA/ IMPLEMENTACIJE
1.3 POTREBNO PRE IMPLEMENTACIJE
2.0 IMPLEMENTACIJA
2.1 ORGANIZACIJA
2.2 MOGUCNOSTI
3.0 BENEFIT ZA DRUSTVO
3.1 BENEFIT ZA DRZAVU
3.2 BENEFIT ZA INDIVIDUU

1.0 CILJ

Cilj o kome ću pisati u narednim nedeljama biće implementacija SROM terapija u Srbiji, i davanje predloga i inovatnivnih ideja koje bi se mogle implementirati u narednu strategiju o borbi protiv narkomanije za period od 2013-2017. Cilj ove studije izvodljivosti jeste da pokaže da postoje svi indikatori, i da je stanje u državi dovoljno dobro, za implementaciju još jedne vrste lečenja (SROM) : Održavanje Sporo-Opuštajući Morfinom, tj. kapsulama sporo-opuštajućeg morfina (Substitol, MST Continus) -> najčešća imena korišćena u Sloveniji, Austriji, Bugarskoj, Španiji...
SUZA udruženje građana je više puta, do sada, pokazala i dokazala svoj stav o tome koliko O.S.T (ORT) tj. Opoidno Substituciona Terapija znači u celom procesu normalizacije života opijatskih zavisnika - osoba koje zloupotrebljavaju psiho-aktivne supstance.

O SROM:

- SROM je eng. skraćenica od Slow-Release Oral Morphine što bi, prevedeno na srpski, značilo Sporo-Opuštajući Oralni Morfin. Baš to je aktivna supstanca na kojoj se bazira ceo tretman, zamišljen kao O.S.T - tj. opoidno substituciona terapija - model tretmana koji je generalno, najzastupljeniji i najefektivniji kada je reč o tretmanu zavisnika.

Postoji nekoliko vrsta tretmana koji se podrazumevaju pod kategoriju O.R.T ili O.S.T (Opoidno Substituciona Terapija). To su:
Najčešće korištena i najčešći model primene opoidno-substitucione terapije jeste: "metadonska terapija" - tj. terapija metadonom koja se primenjuje u skoro 120 zemalja sveta. Metadon, lek koji se primenjuje u ovoj vrsti tretmana, lekari nakon 60 godina upotrebe istog leka - nazivaju najčešće kao "ZLATNI STANDARD". Mislim da sám termin "zlatni standard" koji lekari upotrebljavaju kada je reč o metadonu i metadonskoj terapiji - govori dovoljno o zastupljenosti leka, njegovoj upotrebi u medicini: generalno.
Metadon HCL je najčešće korićena forma ovog leka, negova primena značajna je takođe pri ublažavanju hroničnih bolova, a nedavne studije su pokazale da pozitivno utiče na pacijente koji pate od leukemije.
Metadon je po sebi resmatički molekul, laički rečeno, sastavljen od dva izomera orijentisani jedan nasuprot drugog pri čemu se dele na: levo-metadon, i desno(dextro)-metadon.
Pri metadonskoj terapiji najčešće korišćena forma ovog leka jeste resmatičko izdanje ovog leka, znači mix 50:50 dextro i levo-metadona.
Ono što je takođe dobro znati jeste da je levo-metadon (levo orijentisani molekul metadona) jeste i do 3.5x potentniji od dextro-metadona koji je skoro i potpuno ne-efektivan.


... USKORO NASTAVAK... ili predložite nastavak vi, samo stavite u subject (PREDLOG NASTAVKA, I STAVITE (1.1, 1.0, 2.1 ... N.N u suštini)

HVALA.
INSPIREMAN
INSPIREMAN
PRESEDAVAJUĆI IZVRŠNOG VEĆA
PRESEDAVAJUĆI IZVRŠNOG VEĆA

Broj poruka : 321
Reputacija: : 23
Datum upisa : 22.10.2011
Godina : 29
Lokacija : Republika Srbija/Vojvodina

Pogledaj profil korisnika http://narko-manija.blogspot.com

Nazad na vrh Ići dole

Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu