- metadonmanModeratori
- Broj poruka : 217
Reputacija: : 17
Datum upisa : 14.03.2012
CENACOLO 1
Pet Mar 16, 2012 2:36 am
uPosto sam proveo neko vreme u ovoj komuni odlucio sam da podelim sa vama neke moje utiske i kako to sve funkcionise. Kao prvo to je katolicka molitveno radna komuna osnovana od strane sestre Elvire 1983 godine u Italiji i tako od jedne kuce nastalo je preko 50 (tako da je oficijalni jezik zajednice italijanski) u kojoj se zivi od bozije providnosti i od namirnica koje se proizvode u okviru kuca (imanja na kojima se zivi i radi). Posto je to katolicka vera zato kod nas nema kuca, kuca ima inace preko 50 po celom svetu a nama naj blize su u Hrvatskoj. U Cenacolo se primaju svi koji se jednostavno nisu snasli u zivotu, znaci komuna nije striktno vezana za ljude sa problemom vezanim za narkotike ali upravo ti ljudi cine vecinu zajednice. Za nas iz Srbije moze se slobodno reci da je zestoko cimanje stici do ulaska u Cenacolo. Jedini kontakt je humanitarno udruzenje karitas koje ima svoje prostorije u crkvi svetog Juraja u Novom Sadu tj u Petrovaradinu. Tako da iz bilo kojeg dela srbije da ste morali bi ste doci do njih jer tu ustvari pocinje put ka Cenacolu koji izgleda ovako. Roditelji svake subote dolaze na kako on to nazivaju kolokvije na kojima se upoznavaju sa zajednicom nacinom funkcionisanja i svega sto je potrebno da znaju. Ti kolokviji odnosno odlazenje roditelja taje tri subote. Za to vreme buduci sticenik je u kucnoj izolaciji sve vreme do ulaska u zajednicu. Nakon sto roditelji zavrse sa kolokvijima krece se na radne dane. Roditelji odvezu dete do naj blize kuce u mom slucaju to je bila kuca u Sarengradu. Mora se doci tacno u osam i radni dan se zavrsava u cetiri sata posle podne. Tek nakon odradjenih 15 radnih dana sticenik ulazi u zajednicu. Na radne dane se putuje dva puta nedeljno. Na radnim danima se otprilike ne vidi nista dodeli vam se momak koji ce sa vama da provede dan taj momak se naziva andjeo cuvar. Ja sam prosao svu tu proceduru i dosao je dan kada sam usao u zajednicu a usao sam u glavnu kucu u hrvatskoj koja je nadomak Zagreba mesto koje se zove Vrbovec. Odmah pri ulasku dobio sam andjela cuvara koji je sa mnom proveo mesec dana 24 sata. Nekada andjeo ostaje i duze sa momkom zavisi koliko se momak tudi da prihvati pravila zivljenja i ponasanja u kuci. Dan u cenacolu je ispunjen do maximuma i mnogo se vremena provodi na kolenima Dan pocinje u 6 ujutru ili u 15 do 6 zavisi jer je svaki drugi dan brijanje. Higijena i krunica (molitva) u kapeli, presvlacenje u radnu robu dorucak i odlazak na posao (svako od momaka ima svoja zaduzenja u kuci koja se vremenom menjaju). Marenda (na italijanskom uzina) je u 10 sati radi se do podne kada je rucak. Posle rucka je predvidjeno vreme za razgovor (dva momka nikada grupa i to se mora dogovoriti dan ranije ko ce sa kim pricati da ne bi doslo do pometnje. Ako momak ne nadje para za razgovor to vreme provodi pomazuci momcima koji peru sudove inace u kuci u Vrbocu ima oko 50 momaka i to je naj veca kuca u Hrvatskoj no skrenuo sam sa teme). Razgovor se takodje moze voditi i u perioni jer svaki momak pere svoju garderobu na ruke. Nakon tog vremena za razgovor posle rucka kojeg da budem iskren i nije bas ostajalo tako cesto ide se ponovo raditi. Ja sam radio na njivi sto znaci da sam od stola odlazio cesto nazad na njivu. Druga uzina je u 16 casova sto je isto i znak da se u toku rada izmoli jedna krunica (molitva) posvecena sestri Elviri a radno vreme se zavrsavalo u oko 18. Okupljali bi se ispred kuce i isli na setajucu krunicu (molivu) onda bi isli na pranje (tusiranje od 3 min je Sredom i Subotom) A leti svaki dan. Znaci sapiranje u lavabou (lavandinu) i to je to. Secam se kada mi je prvi dan moj andjeo cuvar rekao:"ovako ces da se peres" samo sam ga pogledao i rekao "jer me zezas" nije se zezao. Nakon obavljene higijene oblacili bi se i sisli na vecer.
- metadonmanModeratori
Re: CENACOLO 1
Pet Mar 16, 2012 2:37 am
Nakon vecere ostalo bi opet to vreme predvidjeno za razgovor ili za pranje svoje garderobe. Oko 15 do 21 okuplaji bi smo se za poslednju molitvu dana nakon molitve higijena i svetla se gase izmedju 21:15 - 21:30 Da zaspim mi je trebalo otprilike 20 sekundi to sve govori o danu koji sam proveo na nogama. To je bio ukratko opisan jedan dan u Cenacolu. Sada cu malo da pricam o nekimk osnovnim pravilima kuce zajednice uopste. Do sada ste sigurno primetili da nema televizije,cigareta, telefona, pisama.....Ne sme se psovati, ne sme se pricati o devojkama, ne sme se pricati ulica (ja bio ovo,radio ono.....), ne sme se setati sam u okviru imanja, ne sme se masturbirati (jer to je greh ) moje svako ispovedanje je pocinjalo sa: "pao sam u iskusenje masturbirao sam" ali svaki put je ista prica bila. Medju ljudski odnosi su dovedeni do savrsenstva posvadjati se ne moze jer se postuje ovakav sistem. Ako momak kaze nesto drugom momku sto ga recimo pogodi i ima potrebu da odgovori ne sme do sutra (to se kaze ostati u tisini) onda ako i sutra oseca istu potrebu da odgovori pridje tom momku zamoli ga za jedan trenutak i kaze mu sta ima a za to vreme ovaj mora da ostane u tisini i onda se dodje do situacije da jedan od drugog traze oprost i obojica su nesto naucili iz cele te situacije. U zajednici nema strucnih lica doktora,psihologa...Samo momci koji su usli tu sa jednom idejom da ozdrave i nastave svoj zivot. Naravno da se sve zasniva na hierarhiji ima momaka koji su odlucili da ostanu tu i posvete se pomaganju novopridoslim sticenicima. Posto ima i zenskih kuca tako ima i porodica koje zive isto kao i svi ostali.Ako neko ima jos neka pitanja vezana za Cenacolo a da sam ja propustio neka pita slobodno. Ja bih Cenacolo preporucio svakom jer sam naucio puno stvari o sebi i odatle imam samo lepa iskustva i secanja. Ja sam shvatio nakon godinu dana da to nije za mene (napisacu ispovest svoju pa cete me upoznati bolje i shvatiti) da zelim napolje. Izasao sam nisam poceo da se drogiram ali depresija i ta zelja za heroinom me je drzala bukvalno blokiranog. Zbog price moje celokupne bez problema sam primljen na metadonsko odrzavanje i po prvi put u kuci mi vlada mir. Mogu slobono reci da mi je metadon spasio zivot meni i mojim ukucanima jer se sada budimo nasmejani radimo stvari zajedno kao porodica i konacno idemo napred.
- metadonmanModeratori
2 dela
Pet Mar 16, 2012 2:39 am
Eto to je moja prica tj moje iskustvo sa zajednicom Cenacolo ali nije moglo od jednom da se okaci pa sam ga podelio
I procenti govore, mada individue takodje
Pet Mar 16, 2012 3:39 am
[center] HVALA TI NA NEISCRPNOM PRICANJU- PISANJU- O TVOM ISKUSTVU U KOMUNI.
Mene iskreno zanima, na primer, da li je moguće ikako doći do devojke neke, neki seksualni odnos, ili ima li druženja, zezanja, ili je zaista sve jako striktrno ? I nije mi jasno, ako ja npr. udjem u tu kuću, i ono...npr. NE MOGU da radim od krizetine - šta onda ?
Mene iskreno zanima, na primer, da li je moguće ikako doći do devojke neke, neki seksualni odnos, ili ima li druženja, zezanja, ili je zaista sve jako striktrno ? I nije mi jasno, ako ja npr. udjem u tu kuću, i ono...npr. NE MOGU da radim od krizetine - šta onda ?
- coph8erModeratori
- Broj poruka : 83
Reputacija: : 1
Datum upisa : 18.01.2012
Godina : 42
Pet Mar 16, 2012 3:42 am
ne mozes da radis a ne mozes ni da je... sta ce ti onda riba?jedino ako mislis na zensko drustvo ili sex tamo negde kad se oporavis posle 4-5meseci?!!!Admin ::[center] HVALA TI NA NEISCRPNOM PRICANJU- PISANJU- O TVOM ISKUSTVU U KOMUNI.
- BobanModeratori
- Broj poruka : 67
Reputacija: : 4
Datum upisa : 11.02.2012
Godina : 49
Meni je to sve (donekle)jasno!
Pet Mar 16, 2012 3:48 am
To sa terapijskim zajednicama ili komunama mi nikada neće dospeti do glave!PA,ne možeš (mislim na ljude tj.kako si rekao da ih zovu"andjeli-čuvari" koji su zaduženi u komunama za rad-a da ne spominjem nešto,kao što je POST,a pogotovo MOLITVA)ne mogu NIKOME-(bez njegove volje)-NE MOŽE TI NIKO ULITI,USUTU BOGA U SRCE NA SILU(tj.teranjem na post i molitvu)!Bez obzira da li osoba koja je došla da se "skine"bio musliman,katolik,pravoslavac-svejedno!NE MOŽE TE NIKO NATERATI NA TAKO NEŠTO!Po mom skromnom mišljenju,zato i imaju toliko neuspeha i velika većina se vraća starom načinu života tj ulici!Zato je Pravoslavna(neka oproste svi koji nisu Pravoslavne veroispovesti) crkva(hram)otvorena od rano ujutro do uveče,pa,brate,ako osetiš potrebu da se pomoliš ili malo posediš u hramu izvoli-niko te neće vući (ili ne daj Bože terati)na molitvu!metadonman ::Eto to je moja prica tj moje iskustvo sa zajednicom Cenacolo ali nije moglo od jednom da se okaci pa sam ga podelio
AMEN 4 THAT
Pet Mar 16, 2012 3:52 am
Slažem se da se molitvom ne može ništa učiniti, ali OKUPACIJOM, RADOM i slično - MOŽE! Kada bi postojala "komuna", gde se ode, budeš izolovan, ali dobijas opiate maintenance therapy (da li buprenorfin, metadon, polamidon, s.r.o.m , ili pak DAM (diacetil mofrin) i da si primoran na rad...tipa RADI ZA TERAPIJU KOJU ODABEREŠ! Extra bi bilo.
- metadonmanModeratori
Pet Mar 16, 2012 10:51 pm
Admin ::[center] HVALA TI NA NEISCRPNOM PRICANJU- PISANJU- O TVOM ISKUSTVU U KOMUNI.
Prvo cu ovo da ti objasnim posto me nasmejalo malte ne do suza. Vidi kuca je muska u hrvatskoj imaju dve zenske kuce jedna je u Medjugorju a jedna je tu nadomak muske kuce u Vrbovcu. Znaci striktno je odvojeno desavalo se da mesecima ne vidim ni jedno zensko. Posto devojke ne mogu bas raditi kao muskarci one se bave keramikom tj mi pravimo razne stvari koje se onda nose u zensku kucu na farbanje radi kasnije prodaje. Nego hteo sam ti reci da devojke nemaju stalu tako da su dolazile kod nas u nasu kucu po mleko i desilo se par puta da sam se zatekao tu kada i one do te mere su dresirane da su samo gledale u pod. Jednom prilikom radili smo neku priredbu gde smo trebali ucestvovati svi zajedno i na tim probama su nam dali neke specijalne majice dugacke ka se ne desi slucajno da se nekm u momentu nekog zaokreta ili necega ne vidi stomak. Moras priznati da je surovo skroz Cenacolo vazi za najtezu zajednicu na svetu.Zezanja ima ali u vidu kao nekih priredbi grupa momaka spremi neki odlomak iz biblije recimo ili igra se ponekad fudbaal jednom mesecno gleda se film znaci otprilike imas kao sve ali je malo reci na kasicicu. eto to je sto se tice zezanja i riba. Ako si procitao moj text gore shvatio si da se u zajednicu ulazi cist mislim bez fizicke krize jer bi trebalo da je momak u izolaciji dok ne dodje momenat ulaska u zajednicu. Naravno da ima momaka koji to ne ispostuju i dodju u krizi momackoj. Upravo tu stupa na scenu tvoj andjeo cuvar on mora da radi sve umesto tebe ako ti ne mozes. Znaci od posla pa do toga da mora da pojede i tvoju porciju hrane. To ima smisla evo ispricacu ti moje iskustvo sa radnih dana. Doslo je vreme rucka i kada smo zavrsili rucak ja sam ostavio malo vise od pola parceta hleba rekao da ne mogu i to je to. Moj andjeo je uzeo i poceo da jede, objasnio mi je da se hrana ne baca i da on kao moj andjeo to mora da pojede umesto mene ako ja ne mogu i pojeo je. Narednog radnog dana ista situacija iako nisam mogao da pojedem kada sam video da on jede za mene trazio sam da mi da pola i da tako pojedemo. Uglavnom dok nestanes na noge imas svog andjela kada dodjes sebi kako se to zargonski kaze ostajes bez andjela i krenes da hodas sam. Ako imas jos neko pitanje slobodno pitaj
- metadonmanModeratori
Pet Mar 16, 2012 11:47 pm
Boban ::To sa terapijskim zajednicama ili komunama mi nikada neće dospeti do glave!PA,ne možeš (mislim na ljude tj.kako si rekao da ih zovu"andjeli-čuvari" koji su zaduženi u komunama za rad-a da ne spominjem nešto,kao što je POST,a pogotovo MOLITVA)ne mogu NIKOME-(bez njegove volje)-NE MOŽE TI NIKO ULITI,USUTU BOGA U SRCE NA SILU(tj.teranjem na post i molitvu)!Bez obzira da li osoba koja je došla da se "skine"bio musliman,katolik,pravoslavac-svejedno!NE MOŽE TE NIKO NATERATI NA TAKO NEŠTO!Po mom skromnom mišljenju,zato i imaju toliko neuspeha i velika većina se vraća starom načinu života tj ulici!Zato je Pravoslavna(neka oproste svi koji nisu Pravoslavne veroispovesti) crkva(hram)otvorena od rano ujutro do uveče,pa,brate,ako osetiš potrebu da se pomoliš ili malo posediš u hramu izvoli-niko te neće vući (ili ne daj Bože terati)na molitvu!metadonman ::Eto to je moja prica tj moje iskustvo sa zajednicom Cenacolo ali nije moglo od jednom da se okaci pa sam ga podelio
Vidi pogresno si shvatio ulogu andjela cuvara, andjeo cuvar bude svako nakon nekog vremena provedenog u zajednici. Nego ovo oko molitve posta i sile je mnogo bitnije da probam da ti razjasnim i ovo sto cu pisati su samo neka moja zapazanja kako to funkicionise iz ugla totalnog ateiste (ja i bog dva pojma) NO
Kao prvo pretpostavicemo tj sa sigurnoscu mozemo reci da svaki momak koji stigne do zajednice je daleko od boga (mislim na celu tu doktrinu dobrote i nacina zivljenja) Znaci ja koji sam: lagao,krao,drzao oruzije upereno u necije lice, rasprodao sve iz rodjene kuce...da ne nabrajam sablonski je. Odjednom sam se nasao na mestu gde su mi dali papir sa molitvama na italijanskom (nisam ih znao na srpskom) i to sam morao da naucim napamet jer svako jutro u kapeli se moli ta krunica (molitva) Znaci to je stara pesmica koja se ponavlja bas tako kao pesmica svaki dan.Pokusavajuci da nadjem smisao jednog dana postalo mi je jasno. Dok sam bio u izolaciji tih nekih 4 meseca sa majkom u jednoj sobi, cetiri zida jednog dana poceo sam da placem jer sam shvatio da je proslo skoro tri meseca da mi telefon nije zazvonio da niko nije dosao da vidi kako sam cak ni braca od tetke. Bio sam ziv a mrtav jedan od naj stsnijih osecaja koje sam u zivotu doziveo. Tako klececi jedno jutro sa 50 momaka ponavljajuci tu molitvu kao pesmicu shvatio sam ustvari poentu da je stvar u pripadnosti da se tim ponavljanjem osecas kao deo necega po prvi put posle mnogo vremena i od tog dana mi vise nisam gledao na to mrsko i sa ne razumevanjem.Ali to nije prava molitva to je pesmica i kao sto sam rekao samo osecaj pripadnosti. Nakon mesec dana u zajednici poceli su da me guraju na nesto sto se zove osobno klanjanje ili licna molitva i ja sam se zestoko protivio jer je to znacilo da moram na svu muku da ustanem jos sat vremena ranije i odem u kapelu na moju licnu molitvu bio sam vise nego besan ali morao sam prihvatiti jer nisam imao izbora. Poceo sam sa tim i svako jutro klececi tako u tisini (blejeci) pokusavao da nadjem smisao sada u ovome jer ljudi tvrde da im to donosi sobro. Zargonski izraz u zajednici "zuganje" - zaljenje tipa pricati drugom momku: tesko mi je, ovo je sve sranje, ja ne vidim smisao ovoga znaci prenosenje bilo kog tipa negative na drugog je zabranjena. Jer u takvim uslovima jako malo je potrebno da momak pukne da izadje pre vremena i vrati se starom zivotu. Znaci onda sam ustvari shvatio i sta je molitva u tih sat vremena koje sam provodio na kolenika sam ustvari pricao sa samim sobom analizirao jucerasnji dan situacije koje su mi se dogodile nacine na koje sam reagovao pitao se da li je mozda moglo bolje. Dok bih drugih pola sata razmisljao odanu koji je predamnom o poslu koji me ceka o mogucim konfliktnim situacijama kako reagovati. Znaci sve je autosugestija i nista se ne lomi preko kolena za sve je potrebno vreme ako covek zeli nesto da shvati da razume......Odma da razjasnimo nesto ja sam daleko od toga da sam se prosvetlio moje omiljeno pitanje svestenicima koje ne propustam da postavim ako mi se ukaze prilika glasi: AKO JE BOG SVEMOGUC, KAO STO VI TVRDITE DA LI JE DOVOLJNO MOCAN DA NAPRAVI TOLIKO VELIKU STENU DA NE MOZE NI SAM DA JE PODIGNE? ......................
- BobanModeratori
Sub Mar 17, 2012 6:14 am
Vidi!Kao prvo:teško je jako pričati o Bogu(molitvi,postu,crkvi....);kada jedan sagovornik ne veruje,a drugi je vernik!To bi bilo samo bezvezno ubedjivanje!Ja sam bio(pre odlaska u crkvu)veliki nevernik(čak može se reći i neka vrsta sataniste),kada sam krenuo;posle godina pijenja čaja,bezuspešnih kućnih varijanti skidanja i dve neuspešne hospitalizacije(1996 i 98)da se skidam na suvo;već sam počeo polako da čitam knjige o istoriji crkve i crkvenom predanju(a samim tim i molitvi)!Stanje u kom sam se nalazio(nisam mogao da zinem-što se tiče hrane)sam iskoristio kao neki vid POSTA!Verovao ti meni ili ne;ali kada mi je bilo najgore(ko je bio duže od 7-8 god.na čaju zna o čemu pišem),ja sam tada brojanicu u ruke i molitva-posle 20-tak minuta,zaspao sam kao beba(ali je bila ona varijanta,očajnička,Bože,oprosti;i ako te ima pomozi)!Stvarno sam osećao "pomoć"!Jer,ako se moliš Bogu,kao da recituješ tj.bez ljubavi i vere,ništa ne pomaže!Posle sam nastavio da odlazim u crkvu i kolko-tolko pomažem ljudima koji su u nevolji tj.ovisnici!Rodjenim očima sam video da je momak;koga smo dovukli da se pričesti(jer mu je bio treći dan krize,a kod čaja 3 i 4-ti dani su..ufff),momak je stao i veruj mi lice mu se izmenilo(nemam ni nameru,a pogotovo razloga da te lažem)!To nije jedini slučaj kom sam prisustvovao!Opet ti kažem da molitva bez ljubavi i potpune "otvorenosti"(ka Bogu)nije bukvalno,NIŠTA!I dan,danas idem u crkvu(pravoslavnu)i kada mi je dobro i kada mi je teško,jer smatram da je čovek isuviše slab(duhom)da bi se izborio sa takvim zlom kao što je droga!Nameće se pitanje:"Zašto onda;ja(kada toliko verujem) ne prestanem sa metom?Odgovor je:"Zato što sam oslabio u veri i nemam hrabrosti da budem čist"!Svakom je dat razum i slobodna volja,da bira na koju će stranu!metadonman ::Boban ::To sa terapijskim zajednicama ili komunama mi nikada neće dospeti do glave!PA,ne možeš (mislim na ljude tj.kako si rekao da ih zovu"andjeli-čuvari" koji su zaduženi u komunama za rad-a da ne spominjem nešto,kao što je POST,a pogotovo MOLITVA)ne mogu NIKOME-(bez njegove volje)-NE MOŽE TI NIKO ULITI,USUTU BOGA U SRCE NA SILU(tj.teranjem na post i molitvu)!Bez obzira da li osoba koja je došla da se "skine"bio musliman,katolik,pravoslavac-svejedno!NE MOŽE TE NIKO NATERATI NA TAKO NEŠTO!Po mom skromnom mišljenju,zato i imaju toliko neuspeha i velika većina se vraća starom načinu života tj ulici!Zato je Pravoslavna(neka oproste svi koji nisu Pravoslavne veroispovesti) crkva(hram)otvorena od rano ujutro do uveče,pa,brate,ako osetiš potrebu da se pomoliš ili malo posediš u hramu izvoli-niko te neće vući (ili ne daj Bože terati)na molitvu!metadonman ::Eto to je moja prica tj moje iskustvo sa zajednicom Cenacolo ali nije moglo od jednom da se okaci pa sam ga podelio
Vidi pogresno si shvatio ulogu andjela cuvara, andjeo cuvar bude svako nakon nekog vremena provedenog u zajednici. Nego ovo oko molitve posta i sile je mnogo bitnije da probam da ti razjasnim i ovo sto cu pisati su samo neka moja zapazanja kako to funkicionise iz ugla totalnog ateiste (ja i bog dva pojma) NO
Kao prvo pretpostavicemo tj sa sigurnoscu mozemo reci da svaki momak koji stigne do zajednice je daleko od boga (mislim na celu tu doktrinu dobrote i nacina zivljenja) Znaci ja koji sam: lagao,krao,drzao oruzije upereno u necije lice, rasprodao sve iz rodjene kuce...da ne nabrajam sablonski je. Odjednom sam se nasao na mestu gde su mi dali papir sa molitvama na italijanskom (nisam ih znao na srpskom) i to sam morao da naucim napamet jer svako jutro u kapeli se moli ta krunica (molitva) Znaci to je stara pesmica koja se ponavlja bas tako kao pesmica svaki dan.Pokusavajuci da nadjem smisao jednog dana postalo mi je jasno. Dok sam bio u izolaciji tih nekih 4 meseca sa majkom u jednoj sobi, cetiri zida jednog dana poceo sam da placem jer sam shvatio da je proslo skoro tri meseca da mi telefon nije zazvonio da niko nije dosao da vidi kako sam cak ni braca od tetke. Bio sam ziv a mrtav jedan od naj stsnijih osecaja koje sam u zivotu doziveo. Tako klececi jedno jutro sa 50 momaka ponavljajuci tu molitvu kao pesmicu shvatio sam ustvari poentu da je stvar u pripadnosti da se tim ponavljanjem osecas kao deo necega po prvi put posle mnogo vremena i od tog dana mi vise nisam gledao na to mrsko i sa ne razumevanjem.Ali to nije prava molitva to je pesmica i kao sto sam rekao samo osecaj pripadnosti. Nakon mesec dana u zajednici poceli su da me guraju na nesto sto se zove osobno klanjanje ili licna molitva i ja sam se zestoko protivio jer je to znacilo da moram na svu muku da ustanem jos sat vremena ranije i odem u kapelu na moju licnu molitvu bio sam vise nego besan ali morao sam prihvatiti jer nisam imao izbora. Poceo sam sa tim i svako jutro klececi tako u tisini (blejeci) pokusavao da nadjem smisao sada u ovome jer ljudi tvrde da im to donosi sobro. Zargonski izraz u zajednici "zuganje" - zaljenje tipa pricati drugom momku: tesko mi je, ovo je sve sranje, ja ne vidim smisao ovoga znaci prenosenje bilo kog tipa negative na drugog je zabranjena. Jer u takvim uslovima jako malo je potrebno da momak pukne da izadje pre vremena i vrati se starom zivotu. Znaci onda sam ustvari shvatio i sta je molitva u tih sat vremena koje sam provodio na kolenika sam ustvari pricao sa samim sobom analizirao jucerasnji dan situacije koje su mi se dogodile nacine na koje sam reagovao pitao se da li je mozda moglo bolje. Dok bih drugih pola sata razmisljao odanu koji je predamnom o poslu koji me ceka o mogucim konfliktnim situacijama kako reagovati. Znaci sve je autosugestija i nista se ne lomi preko kolena za sve je potrebno vreme ako covek zeli nesto da shvati da razume......Odma da razjasnimo nesto ja sam daleko od toga da sam se prosvetlio moje omiljeno pitanje svestenicima koje ne propustam da postavim ako mi se ukaze prilika glasi: AKO JE BOG SVEMOGUC, KAO STO VI TVRDITE DA LI JE DOVOLJNO MOCAN DA NAPRAVI TOLIKO VELIKU STENU DA NE MOZE NI SAM DA JE PODIGNE? ......................
- metadonmanModeratori
Pon Mar 19, 2012 1:36 am
[quote="Boban"]
Potpuno te razumem i verujem u primere koje si nabrojao. Ja sam ogojen tako od malena da mi je cela ta stvar sa crkvom i verom bila daleko. Inace ja sam pravoslavac (polu jer majka mi je katolkinja, ali ja sam krsten u pravoslavnoj crkvi). Ali dzaba kada me nisu vaspitali i u crkvi sam bio na vencanju i sahranama. A onda put kojim sam isao me je doveo do zajednice Cenacolo i sve sto sam napisao su samo neka moja zapazanja na relaciji vera i ja. Vera pomaze ali samo onome ko je otvoren da je primi. Mene je vreme provedeno u zajednici promenilo u smislu da vise misam onakav nevernik kakav sam bio ali nisam ni verni fanatik. Odem u crkvu i ja nekada da se pomolim nekada odem sa majkom u katolicku na misu a nekada odem u pravoslavnu crkvu zavisi od momenta kako se osecam. A problem mi nije da odem u jednu ili drugu jer se deklarisem kao hriscanin a jedan svestenik mi je odgovorio na moje pitanje jednom koje mi je razbilo aluzije oko toga sta je crkva tj gde je ona. Propoved je bila ajmo reci u nekoj sali u to vreme ja sam bio bas bezobrazan i voleo sam da postavljam tako skakljiva pitanja svestenicima. E ovom svestenika kada je zavrsio propoved sam pitao: "kako vi ovo mozete da nazivate crkvom kada ovo nije crkva ovo je sala?" na sta mi je on odgovorio "vidis decko crkvu ne cini zgrada vec ljudi koji u nju dolaze". Odusevio me ja sa tim odgovorom jer ipak na kraju krajeva koliko sam ja shvatio bog je u svima nama bog je u stvari nasa savst. To je neko samo moje misljenje, naravno svako ima pravo da sebi postavi stvari onako kako ce njemu donositi dobro jer citava poenta je da nam zivot napravimo dobrim.
Vidi!Kao prvo:teško je jako pričati o Bogu(molitvi,postu,crkvi....);kada jedan sagovornik ne veruje,a drugi je vernik!To bi bilo samo bezvezno ubedjivanje!Ja sam bio(pre odlaska u crkvu)veliki nevernik(čak može se reći i neka vrsta sataniste),kada sam krenuo;posle godina pijenja čaja,bezuspešnih kućnih varijanti skidanja i dve neuspešne hospitalizacije(1996 i 98)da se skidam na suvo;već sam počeo polako da čitam knjige o istoriji crkve i crkvenom predanju(a samim tim i molitvi)!Stanje u kom sam se nalazio(nisam mogao da zinem-što se tiče hrane)sam iskoristio kao neki vid POSTA!Verovao ti meni ili ne;ali kada mi je bilo najgore(ko je bio duže od 7-8 god.na čaju zna o čemu pišem),ja sam tada brojanicu u ruke i molitva-posle 20-tak minuta,zaspao sam kao beba(ali je bila ona varijanta,očajnička,Bože,oprosti;i ako te ima pomozi)!Stvarno sam osećao "pomoć"!Jer,ako se moliš Bogu,kao da recituješ tj.bez ljubavi i vere,ništa ne pomaže!Posle sam nastavio da odlazim u crkvu i kolko-tolko pomažem ljudima koji su u nevolji tj.ovisnici!Rodjenim očima sam video da je momak;koga smo dovukli da se pričesti(jer mu je bio treći dan krize,a kod čaja 3 i 4-ti dani su..ufff),momak je stao i veruj mi lice mu se izmenilo(nemam ni nameru,a pogotovo razloga da te lažem)!To nije jedini slučaj kom sam prisustvovao!Opet ti kažem da molitva bez ljubavi i potpune "otvorenosti"(ka Bogu)nije bukvalno,NIŠTA!I dan,danas idem u crkvu(pravoslavnu)i kada mi je dobro i kada mi je teško,jer smatram da je čovek isuviše slab(duhom)da bi se izborio sa takvim zlom kao što je droga!Nameće se pitanje:"Zašto onda;ja(kada toliko verujem) ne prestanem sa metom?Odgovor je:"Zato što sam oslabio u veri i nemam hrabrosti da budem čist"!Svakom je dat razum i slobodna volja,da bira na koju će stranu![/quotemetadonman ::Boban ::To sa terapijskim zajednicama ili komunama mi nikada neće dospeti do glave!PA,ne možeš (mislim na ljude tj.kako si rekao da ih zovu"andjeli-čuvari" koji su zaduženi u komunama za rad-a da ne spominjem nešto,kao što je POST,a pogotovo MOLITVA)ne mogu NIKOME-(bez njegove volje)-NE MOŽE TI NIKO ULITI,USUTU BOGA U SRCE NA SILU(tj.teranjem na post i molitvu)!Bez obzira da li osoba koja je došla da se "skine"bio musliman,katolik,pravoslavac-svejedno!NE MOŽE TE NIKO NATERATI NA TAKO NEŠTO!Po mom skromnom mišljenju,zato i imaju toliko neuspeha i velika većina se vraća starom načinu života tj ulici!Zato je Pravoslavna(neka oproste svi koji nisu Pravoslavne veroispovesti) crkva(hram)otvorena od rano ujutro do uveče,pa,brate,ako osetiš potrebu da se pomoliš ili malo posediš u hramu izvoli-niko te neće vući (ili ne daj Bože terati)na molitvu!metadonman ::Eto to je moja prica tj moje iskustvo sa zajednicom Cenacolo ali nije moglo od jednom da se okaci pa sam ga podelio
Potpuno te razumem i verujem u primere koje si nabrojao. Ja sam ogojen tako od malena da mi je cela ta stvar sa crkvom i verom bila daleko. Inace ja sam pravoslavac (polu jer majka mi je katolkinja, ali ja sam krsten u pravoslavnoj crkvi). Ali dzaba kada me nisu vaspitali i u crkvi sam bio na vencanju i sahranama. A onda put kojim sam isao me je doveo do zajednice Cenacolo i sve sto sam napisao su samo neka moja zapazanja na relaciji vera i ja. Vera pomaze ali samo onome ko je otvoren da je primi. Mene je vreme provedeno u zajednici promenilo u smislu da vise misam onakav nevernik kakav sam bio ali nisam ni verni fanatik. Odem u crkvu i ja nekada da se pomolim nekada odem sa majkom u katolicku na misu a nekada odem u pravoslavnu crkvu zavisi od momenta kako se osecam. A problem mi nije da odem u jednu ili drugu jer se deklarisem kao hriscanin a jedan svestenik mi je odgovorio na moje pitanje jednom koje mi je razbilo aluzije oko toga sta je crkva tj gde je ona. Propoved je bila ajmo reci u nekoj sali u to vreme ja sam bio bas bezobrazan i voleo sam da postavljam tako skakljiva pitanja svestenicima. E ovom svestenika kada je zavrsio propoved sam pitao: "kako vi ovo mozete da nazivate crkvom kada ovo nije crkva ovo je sala?" na sta mi je on odgovorio "vidis decko crkvu ne cini zgrada vec ljudi koji u nju dolaze". Odusevio me ja sa tim odgovorom jer ipak na kraju krajeva koliko sam ja shvatio bog je u svima nama bog je u stvari nasa savst. To je neko samo moje misljenje, naravno svako ima pravo da sebi postavi stvari onako kako ce njemu donositi dobro jer citava poenta je da nam zivot napravimo dobrim.
- metadonmanModeratori
greska
Pon Mar 19, 2012 1:37 am
nesto sam pogresno stisnuo ali nadam se da ces shvatiti sta sam hteo da ti napisem. Sory zbog greske
- BobanModeratori
Pon Mar 19, 2012 1:42 am
NO PROBLEMO,HOMBRE!OPUSTI SE I UŽIVAJ!Do sada (koliko sam ja primetio)na sajtu nije bilo nikakvih "čarki"!(izuzimajući sukobe mišljenja-ŠTO JE I NORMALNO(nisu nam ni svi prsti na ruci jednaki)
- metadonmanModeratori
:)
Pon Mar 19, 2012 8:16 am
to je pravi duh.....Potpuno si upavu
- metadonmanModeratori
Pon Mar 19, 2012 8:42 am
Admin ::Slažem se da se molitvom ne može ništa učiniti, ali OKUPACIJOM, RADOM i slično - MOŽE! Kada bi postojala "komuna", gde se ode, budeš izolovan, ali dobijas opiate maintenance therapy (da li buprenorfin, metadon, polamidon, s.r.o.m , ili pak DAM (diacetil mofrin) i da si primoran na rad...tipa RADI ZA TERAPIJU KOJU ODABEREŠ! Extra bi bilo.
Pa sa ovim ne mogu da se slozim jer zvuci previse nerealno. Da radis za terapiju koju dobijas pa ovako je dobijamo svaki dan a prepusteni smo sami sebi 90% nas nema posao. A oni koji ga imaju samo oni znaju kakvo im je cimanje oko podizanja, terapije izlazenja poslodavaca u susret i sta sve ne jos. Poenta je da bi drzava morala da napravi neki program resocijalizacije izmedju ostalog i nesto po pitanju zaposljavanja ljudi koji su na metadonskom odrzavanju. Naravno sve bi se to moglo lepo uraditi i napraviti lista recimo prioriteta jer se zna ko se pridrzava programa i trudi se da ide napred a zna se ko ga i zloupotrebljava. Tako da neko moje misljenje je ok dali ste nam program i sansu da budemo ponovo clanovi drustva sada nam jos samo dajte neki posao i to bi bilo to. A tek ja kakav sam utopisticar i romantik sam sam sebe nasmejo kad sam video sta sam napisao. e moj Perice pa ovo je Srbija daleko smo mi o te neke moje ideje
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu